Blog: Kraamverband en andere dingen waar je niet aan wilt denken

‘Wat?! Die heb ik niet nodig.’ Dat was mijn eerste gedachte bij het zien van het kraamverband uit het kraampakket van de zorgverzekeraar. Uiteindelijk heb ik er weken mee rondgelopen en zelfs met twee op elkaar. De zes hydrofiel luiers op de uitzetlijst (voor mama’s in spé: vroeger waren dat luiers, nu noemen we het eerder een dunne witte theedoek) vond ik ook maar veel. Maar nog geen dag na de bevalling werd manlief op pad gestuurd om nog maar wat extra te halen. Je gebruikt ze namelijk overal voor: kwijl, melk, spugen, in het wiegje en desnoods ook echt als theedoek.

Bij de eerste bevalling heb je geen flauw idee wat je echt nodig hebt en in welke hoeveelheid. Ik vind de uitzetlijst nog steeds een beetje overdreven. Het kindje heeft uiteindelijk alleen maar wat melk en liefde nodig. En vroeger… toen hadden ze dat toch ook allemaal niet? Maar eerlijk is eerlijk. Als je het meeste van de lijst wel klaar hebt staan worden de eerste dagen na de bevalling wel een stuk comfortabeler.

Vandaag kreeg ik het kraampakket voor de bevalling van ‘Zus’. Bij het openmaken viel mijn oog gelijk weer op dat enorme pak kraamverband. Het pakket is hetzelfde gebleven. Als toevoeging hebben ze er nu wel een dvd bij gedaan over borstvoeding. Goede zaak! Maar ik heb wel wat meer verbeterpuntjes. Want juist in de eerste weken van haar leven wil ik dat alles waarmee ‘Zus’ en ik in aanraking komen gifvrij en natuurlijk is. Het zou toch logisch zijn dat een zorgverzekeraar dat ook wil? Maar dit pakket bevat een knuffeltje (made in China), zeep met parfum en met chloor gebleekt kraamverband.

Af en toe probeer ik even een balletje op te gooien bij zorgverzekeraars. Maar verantwoorde spullen zijn vaak duurder in de inkoop dan deze commerciële spullen. Ik zou best een paar euro bij willen leggen voor een meer verantwoord pakket. En dat zouden veel mama’s willen. Ik krijg namelijk regelmatig mails van mama’s die mij vragen of ik een adres weet waar je een eco kraampakket kunt bestellen. Die heb ik niet. Je kunt wel zelf alle producten los kopen zoals biologisch afbreekbaar/ ongeparfumeerd en chloorvrij kraamverband. Maar het allermooiste zou toch gewoon zijn dat het kraampakket dat je toch al krijgt van de zorgverzekeraar (en uiteindelijk ook zelf betaalt) de meest gezonde producten bevat.

Geen bevalling is hetzelfde en sommige vrouwen willen in het ziekenhuis bevallen, maar krijgen het pakket toch toegestuurd. Oftewel: je houdt ongetwijfeld spullen over. Het weggooien van verbanden, navelklemmen en flesjes alcohol is zonde, daarmee wordt de afvalberg alleen maar groter. Mijn tip voor overgebleven kraampakket artikelen: Stichting Baby Hope. Zij hebben 270 inzamelpunten in Nederland en zorgen ervoor dat jouw spullen in het buitenland gebruikt kunnen worden waar vrouwen geen pakket toegestuurd krijgen waar ze hun beklag over kunnen doen.

Blog door Paula Nordhauzen alias Ecomama

Gerelateerde Artikelen

Share

Over de blogger

Paula Nordhauzen

Paula Nordhauzen (31 jaar) – mama van Hugo en zwanger van ‘Zus’. Naast parttime kantoor, koffie en collega zaken wordt ze elke dag geïnspireerd om de wereld een heel klein beetje mooier te maken. Die inspiratie schrijft ze op voor de website Ecomama.

(5) reacties

 1. Super initiatief!!

 2. Wat een goed idee, ik heb hier nog een berg van die plastic achtige onderleggers liggen. Omdat ik nog een jongeren ziekenfonds verzekering heb kreeg ik geen kraampakket en heb dus een aantal dingen zelf gekocht. Op aanraden v/d kraamhulp een berg onderleggers erbij gehaald maar dus totaal niet nodig gehad. Nu heb ik er een goede bestemming voor.

 3. Heb de doos heel snel terug dichtgedaan toen ik hem binnenkreeg. Onze kraamzorg wist een goede bestemming voor het pakket (ook stichting Babyhope??) Mocht er ooit nog een tweede komen dan weet ik stichting Babyhope te vinden; mooi initiatief!

 4. Hallo, leuke website. Fijn deze site gevonden te hebben. Doe zo verder zou ik zeggen. Krijg je veel bezoekers naar jou blog ?
  Wij hebben zelf ook een leuke website met een webshop eraan gekoppeld.
  We leveren personaliseerbare promotietools & decoratieve elementen aan kapsalons, nagelstudio’s en andere beauty zaken.

 5. Hallo, leuke website. Fijn deze site gevonden te hebben.

  Doe zo verder zou ik zeggen. Krijg je veel bezoekers
  naar jou blog ?
  Wij hebben zelf ook een leuke website met een webshop eraan gekoppeld.

  We leveren personaliseerbare promotietools & decoratieve elementen aan de kapper, nagelstudio’s en andere beauty zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

wordpress hit counter