Home Interviews — 02 december 2011
Mama’s van 11-11-11: Suzanne Heuts

Suzanne heeft in Tanzania gewoond en woont nu in Nederland met haar man en twee kinderen. Ze is eigenaresse van de webshop Fairbaby.

Introductie: Op 11-11-2011 verzamelden Tamara en Anna van BabyBeGood een aantal mama’s om te lunchen en ideeën uit te wisselen. Deze groep ondernemende mama’s met een passie voor duurzaamheid komen in deze rubriek aan het woord. Zo kunnen de mama’s van de elfde ons inspireren.

Wat is voor jou de definitie van fair trade?

Fairtrade staat voor mij vooral voor goede arbeidsomstandigheden en een redelijk loon voor de producent. Het moeilijke is natuurlijk dat daar geen universele standaard voor is. We kunnen echt niet verwachten dat de arbeidsomstandigheden in bijvoorbeeld Tanzania ook maar in de buurt komen van hoe het hier op de werkvloer gaat.

Je hebt in Tanzania gewoond. Werd je je daar bewust van het belang van fair trade handel?

Zeker, want in Tanzania werkten we voor een grote theeboerenassociatie die een deel van haar thee aan een fairtrade merk in Engeland verkoopt. We zagen met eigen ogen de impact van fairtrade. De markt voor thee, en bijvoorbeeld ook koffie, is volledig scheef gegroeid. De boeren krijgen soms hun kosten niet eens gedekt door de marktprijs. Fairtrade organisaties hanteren altijd een minimumprijs waardoor de boeren niet in de problemen komen, en betalen bovenop de kiloprijs een fairtrade premie die besteed wordt aan gemeenschapsprojecten. Daarnaast spelen er nog veel meer dingen bij fairtrade, zo worden fairtrade gecertificeerde boerenassociaties bijvoorbeeld opgeleid in duurzaam produceren en wordt er gecontroleerd op kinderarbeid en andere misstanden. Het systeem is niet waterdicht en er is geen wereld van verschil tussen fairtrade en niet-fairtrade boeren, maar ik vind het absoluut een goede stap in de richting van meer ‘fatsoenlijke’ handelsrelaties.

Als eigenaresse van webwinkel Fairbaby kom je vast in aanraking met veel fair trade projecten. Welke spreekt jou het meeste aan en waarom?

Pfoe, de projecten waarvan ik spullen verkoop spreken me eigenlijk allemaal aan. Om er een paar te noemen: de Wonder Workshop in Tanzania leert gehandicapten een vak en voorkomt daardoor dat ze moeten bedelen; Kenana in Kenia voorziet een hele groep vrouwen van een inkomen en geeft ze gratis scholing en medische zorg; de Shwe Shwe poppis uit Zuid-Afrika zijn gemaakt op basis van tekeningen van kinderen van een crèche in Soweto en leveren geld op voor diezelfde crèche. Zo kan ik nog wel even door gaan…

Merk je aan jouw klanten dat ze specifiek bij jou komen winkelen omdat het fairtrade is?

Ik denk dat het een combinatie is van leuke spullen, die ook nog een goed gevoel geven. Op de site van fairbaby zie je waar spullen vandaan komen en lees je hoe de producten de makers in ontwikkelingslanden aan een inkomen en daardoor aan een beter leven helpen. Ik denk wel dat die verhalen mensen aanspreken.

Het lijkt me ontzettend moeilijk om – als moeder – al je boodschappen fairtrade te doen. Is dat voor jou ook een issue?

Ik ga zeker niet zo ver dat ik er naar streef alleen maar fairtrade producten te kopen. Van heel veel producten is er uberhaupt nog geen fairtrade variant, en ik vind bijvoorbeeld een bepaalde thee heel lekker die (jammergenoeg) niet fairtrade is. Maar wanneer het voorhanden is én ik het lekker vind, koop ik zeker fairtrade. Ook hierbij denk ik weer dat het roer niet rigoreus om hoeft, maar dat alle kleine beetjes helpen.

Hoe denk je dat de wereldhandel er op 11-11-2030 uitziet, als jouw kinderen volwassen zijn?

Ik denk dat steeds meer multinationals tegen die tijd zijn overgestapt op meer duurzame productiewijzen, simpelweg omdat we steeds duurzamer moéten produceren om een groeiende wereldbevolking te voeden met de beperkte ruimte en middelen die we daarvoor hebben. Hopelijk worden wij als consumenten ook steeds meer bewust van wat we allemaal consumeren, hoe het wordt gemaakt en door wie het wordt gemaakt en wordt fairtrade de standaard.

BabyBeGood over Suzanne

Een tip vanuit Fair Support over een fantastisch initiatief genaamd Fair Baby bracht ons in contact met Suzanne Heuts. Suzanne is nauw betrokken bij BabyBeGood. Zij blogt voor ons, is net mama van een tweede dochter, en brengt ons in contact met fair trade producenten in de babymarkt.

Interview door Paula Nordhauzen alias Ecomama.

Bericht geplaatst door BBG redactie. 

Gerelateerde Artikelen

Share

Over de blogger

Tamara Peers

Tamara Peers (rechts) is mama van 2 dochters, oprichter van BabyBeGood en bedenker van de duurzame babydoos.

(0) reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

wordpress hit counter