22 kilo luierafval per maand gaat er doorheen totdat je kindje zindelijk is. Daar is een veel beter alternatief voor. Vergeet de katoenen lappen met veiligheidsspelden. De wasbare luier van nu is comfortabel, makkelijk én hip! 

Verschonen, wassen en drogen

Een wasbare luier verschonen gaat vrijwel hetzelfde als een wegwerpluier. De meeste wasbare luiers bestaan uit een voorgevormd luierbroekje en een inlegvel of -doekje om de ontlasting op te vangen. Het inlegvel gooi je na het verschonen bij het afval, de luier in een afsluitbare emmer met wasnetje. Het wasnet gevuld met luiers was je op 40 graden en kun je combineren met ander wasgoed. Bij hardnekkige vlekken of als je kindje last heeft van een darminfectie, was je op 60 graden. Wasbare luiers kunnen in de droger, maar voor het milieu is het beter om ze aan de lijn te laten drogen.

 

Verschillende soorten: welk systeem kies jij? 

Met een set van 24 heb je genoeg wasbare luiers tijdens het wassen en drogen. Wasbare luiers zijn in veel soorten verkrijgbaar. Dat maakt het tegelijkertijd lastig voor jou als jonge ouder. Want waar let je op en welk systeem en materiaal past het beste bij je kindje? Uitleg over verschillende soorten wasbare luiers vind je op de onafhankelijke website wasbareluierwereld.nl. Wil je niet direct een heel pakket aanschaffen? Sommige webshops bieden de mogelijkheid om te huren, zodat je eerst verschillende luiermerken kunt proberen.

In 1x goedkoper uit 

We geven toe, het is even een investering. Voor een compleet wasbare luierpakket ben je tussen de 400 en 1000 euro kwijt. Maar wist je dat je uiteindelijk tóch goedkoper uit bent dan wanneer je duizenden wegwerpluiers moet kopen? Het scheelt je uiteindelijk zo’n 500 euro. Nog een voordeel: met wasbare luiers zijn kindjes vaak eerder zindelijk, en dat scheelt in kosten en gemak.

Minder afval, beter voor het milieu 

Je bespaart dus bergen afval en waardevolle grondstoffen. Maar hoe zit het met het energieverbruik van je wasmachine? Milieu Centraal berekende dat wasbare luiers beter zijn voor het milieu, óók als je het wassen (en drogen), en de productie van de luiers, meetelt. Meer weten? Kijk op www.mazzelkontjes.nl.

5x luiertips 

  1. Wees zuinig met (wegwerp)luiers. Verschoon je kindje niet vaker dan nodig. Elke luier kan zonder problemen meerdere plasjes opvangen.
  1. Ga voor wasbaar! Ze zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als je het wassen en de productie meetelt.
  1. Hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken en hoe goedkoper je uit bent. Met wasbare luiers zijn kindjes vaak eerder zindelijk, en dat scheelt in kosten en gemak.
  2. Je kunt wasbare luiers ook afwisselen met wegwerpluiers. Bijvoorbeeld op de opvang of onderweg.
  3. Kies de juiste maat (wasbare) luier, dat voorkomt doorlekken.

Bron: Milieu Centraal