wasbareluier

Er is al veel geschreven over wasbare luiers. Ze worden ook weer steeds meer verkocht in Nederland. Met meer aandacht voor groener en duurzamer leven is het niet meer dan logisch dat de wasbare luiers weer terug van weg geweest zijn.

 Je zou dan ook denken dat er ergens een mooi overzichtje te vinden is van alles wat je moet weten over wasbare luiers. Toch begon mijn zoektocht in grote verwarring, want zo simpel als het vroeger was (een paar hydrofiele doeken en wat spelden), zo ingewikkeld lijkt het nu te zijn. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten modellen, materialen, systemen en prijscategorieën om uit te kiezen. Heel fijn natuurlijk, maar ik moest toch even een paar keer goed op mijn hoofd krabben voor ik er iets van snapte. Hier dus mijn poging om wasbare luiers overzichtelijk te maken. Vragen staat vrij, dus laat gerust een comment achter!

Waarom wasbare luiers?

Wasbare luiers zijn fijn voor de huid van je baby, bevatten geen dubieuze stoffen zoals sodium polyacrylaat, ademend, helpen bij het zindelijk worden, besparen je geld en misschien wel de belangrijkste reden: Zijn veel milieuvriendelijker!

Nu zullen een aantal lezers misschien tegensputteren; ‘maar, had ik niet ergens gelezen dat ze helemaal niet zo milieuvriendelijk zijn?’ Ja, dat zou je zomaar gelezen kunnen hebben. Milieu Centraal nam daarom een proef op de som en deed een gedegen vergelijking. Lees hier meer.

Hoe werkt het?

Er zijn HEEL ERG VEEL verschillende soorten luiers. Er zijn verschillende maten, modellen, kleurtjes, prints, prijzen, combinaties en materialen. Alle soorten luiers zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Let er op dat one size luiers (die je kunt verstellen in maat) bij een pasgeboren baby erg groot zijn (lees; veel stof tussen de beentjes). Bij kleinere/smallere kindjes is een luier op maat fijner.

Verschonen

Eigenlijk is het verschonen van een wasbare luier helemaal niet zoveel anders dan wanneer je een wegwerpluier gebruikt, het grote verschil zit vooral de extra was die je doet. In simpele stappen:

 1. je wast de luiers 1 of 2 keer voor het eerste gebruik.
 2. je doet je baby een nieuwe luier om. Bij een pocketluier doe je eerst een booster in de pocket, bij een tweedelig systeem doe je eerst de luier om, en dan het overbroekje aan.
 3. Bij kindjes die al vaste voeding krijgen, leg je als laatst nog een inlegvelletje in de luier.
 4. Wanneer je kindje alleen nog borstvoeding of flesvoeding krijgt, kun je een vieze luier meteen in de was gooien. Krijgt je kindje al vaste voeding, dan gooi je eerst het inlegvelletje met vaste ontlasting weg en doe je erna de luier in de was. Bij een tweedelig systeem, of als alleen de booster nat is, hoef je niet iedere keer de hele luier te verschonen.
 5. Je wasnet met vuile luiers kieper je in 1x in de wasmachine met speciaal wasmiddel en vervolgens hang je ze te drogen.

Wat heb je nodig?

Als je van plan bent fulltime wasbare luiers te gebruiken heb je ongeveer 24 luiers nodig, uitgaande van om de dag/twee dagen wassen. Er zijn ook ouders die onderweg, of bij dagjes uit tot liever wegwerpluiers gebruiken. Dan heb je natuurlijk minder luiers nodig. Overigens maken de meeste kinderdagverblijven er geen probleem van als je wasbare luiers wil gebruiken, maar informeer er voor de zekerheid toch even naar.

Inkooplijstje:

 • 24 pocket/all in one luiers OF 5 overbroekjes en 20 platte/prefold/voorgevormde luiers
 • rol inlegvelletjes
 • wetbag voor onderweg
 • extra boosters
 • wasnet
 • wasmiddel voor wasbare luiers
 • snappies (alleen bij prefold en platte luiers)
 • optioneel: Wasbare billendoekjes

Wat kost het?

Je kunt een kindje wasbaar luieren van geboorte tot zindelijkheid vanaf 300 euro. Je kunt er ook veel meer geld aan uitgeven als je voor de hipste merken gaat 😉 Tweedehands luiers kopen is een heel goede optie. Vaak zijn er luiers te vinden die nog in perfecte staat zijn of zelfs ongebruikt. Ook bestellen uit het buitenland kan schelen, maar kijk uit dat je geen kat in de zak koopt; er worden online veel luiers verkocht waarvan de kwaliteit een stuk minder is en er qua duurzaamheid een groot vraagteken ontstaat.

Gemiddeld moet je denken aan ongeveer 500 euro. Dan hoef je vervolgens alleen af en toe wasmiddel en inlegvelletjes te kopen. Het is even een investering, maar je verdient het ruimschoots terug.

Wasbare luier lingo

PUL = Waterafstotende stof die toch ademend is. Wordt gebruikt voor overbroekjes, pocket en all in one luiers.Snappies = moderne luierklemmetjes

Minky = zachter (veloursachtige) stof aan de buitenkant van de luier.

Bamboe/Katoen/Hennep/= Meest gebruikte stoffen voor wasbare luiers. Bamboe en Hennep absorberen het meest.

Polyester= Wordt ook wel gebruikt voor overbroekjes. Dit is niet ademend, zoals PUL.

One size = Luiers die je middels drukknoopjes op de gewesnte maat kunt verstellen

Fitted= luiers op maat (vaak betere pasvorm)

Gussets = een soort extra randje bij de beentjes tegen lekkages. Luiers die deze gussets hebben verdienen een extra plusje!

Fijne websites

www.mooregreen.nl

www.kaatjekatoen.nl

www.ekobebe.nl

www.greenjump.nl

www.mama-i.nl

www.opeengrotepaddestoel.nl

www.mijnhemeltje.nl

 

Volgende keer een blog over baby- en mamaverzorgingsproducten!