Natuurlijke huidverzorging tijdens de zwangerschap

natuurlijke-huidverzorging

 

 

 

 

 

Sinds mijn leven in de bergen besteed ik veel meer tijd en aandacht aan gezond eten maar ook aan natuurlijke huidverzorging. Wist je dat je huid je grootste orgaan is? En dat alles wat je op je huid smeert ook in je bloed komt? Mijn motto daarom is: als ik het niet kan eten, kan ik het ook niet op mijn huid smeren. Ik leef dat volgens het 80-20 principe na, dat wil zeggen dat ik voor 80% verzorgingsproducten gebruik die eetbaar zijn. De overige 20% is meestal noodgedwongen niet eetbaar, bijvoorbeeld als ik onderweg ben en mijn handen wil wassen, gebruik ik toch die chemische zeep variant omdat ik mijn zeep niet bij me heb en ook niet overal mee naar toe kan neem.

Jungle aan schadelijke stoffen

Hoe weet je nu welke chemische stoffen erg schadelijk zijn en hormoonverstorend en welke niet? Het thema is heel erg actueel, schadelijke en hormoonverstorende inhoudsstoffen in cosmetica. Onlangs stond er nog een artikel in Trouw over schadelijke stoffen in cosmetica.

Ik geef toe dat ik tot op de dag van vandaag ook absoluut nog geen professor ben in het lezen van ingrediënten in cosmetica en sterker nog, ik zal dat ook niet worden. Het blijft een enorme jungle aan wat er allemaal in crèmes en cosmetica zit en het ergste is dat inhoudsstoffen niet eens altijd allemaal op de verpakking staan.

Hoe weet ik dan of een product goed of slecht is? Ik zal je hierbij wat handige tips geven, als basis om je wegwijs te maken en je te helpen bewuster keuzes te maken bij het uitzoeken van jouw lichaamsverzorging.

natuurlijke-huidverzorging

Wegwijs door de jungle – 3 tips natuurlijke huidverzorging

Tip 1 – Gelukkig hanteren steeds meer producten de INCI naamgeving, dit staat voor: International Nomenclature Cosmetic Ingredient. INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen, die in cosmetica worden verwerkt. Op die manier is het makkelijker voor gebruikers om bepaalde stoffen snel te herkennen. Het eerste genoemde ingrediënt is het hoofdbestanddeel en daarvan zit er het meeste in het product. Het laatstgenoemde ingrediënt zit dus maar voor een heel klein deel in het product. Hoe je zelf bepaalde stoffen leren herkennen lees je in de link.

Tip 2 – Maar wat betekenen dan al die namen zul je je afvragen? Hoe weet je of een product /
merk veilig is of niet? Daarvoor bestaat er een hele overzichtelijke onafhankelijke website die wetenschappelijk is onderbouwd: http://www.cosmeticanalysis.com Hierop kun je de naam of merk van het product intoetsen en dan krijg je alle ingrediënten te zien. Je kunt ook voor 6 maanden lid worden voor 36 euro om alles heel compleet en gedetailleerd door te lezen.

Tip 3 – Je hebt natuurlijk niet altijd hele lijsten bij je om te controleren of een product ok is of niet. Daarom kan ik je een hele handige App aanraden, die je in een minuut op je telefoon zet en zo altijd bij de hand hebt: Toxfox. Goede naam hè? Middels het scannen van de barcode op producten zie je in een oogopslag of een product schadelijke, chemische en hormoonverstorende stoffen bevat. Kijk hier voor een kortfilmpje over de App http://www.bund.net/toxfox

Opmerking hierbij: Niet alle cosmeticaproducten hebben een barcode, bijvoorbeeld verse en natuurlijke cosmeticaproducten niet, omdat ze niet via de normale handel worden verkocht. In de regel bevatten dit soort producten geen schadelijke stoffen. Maar dit gaat helaas niet altijd op.

Wil je meer weten over wat je het beste kunt smeren tijdens je zwangerschap? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via info@ilikefresh.nl. Ik geef deze maand 3 gratis online consultant gesprekken weg!