duurzame-musthaves-by-Charlotte
Duurzame musthaves!
Hebben jullie dat? Musthaves oftewel hebbedingetjes ? De behoefte om iets super graag te willen hebben? Ik ken mensen die als je ernaar vraagt, zo een lijstje kunnen geven met wat ze graag zouden willen hebben. Ik heb dat zelf niet. Althans niet op die manier. Ik heb en koop genoeg, maar ik hecht (sinds mijn emigratie misschien nog wel meer) meer waarde  aan niet-materiële dingen. Daarom hierbij mijn wellicht iets anders dan verwachte lijstje met duurzame musthaves!
1. Een vriend(in) of partner. Wat zou ik me alleen voelen hier in de bergen in ons prachtige chaletje, als ik mijn man niet had. Hij is zich er van bewust dat ik voor hem uit mijn comfortzone ben gestapt en doet daarom zijn best om mij en onze kinderen een fantastische thuisbasis te geven, samen de kar te trekken en ons leven samen kleur te geven. Ik voel me dan ook echt thuis in mijn nieuwe omgeving, ondanks de voor alle jonge ouders bekende struggles met kinderen (alsook de weinig slaap!). Zo iemand aan je zijde hebben, is wat mij betreft de meest onmisbare duurzame musthave die je je als mens kunt wensen.
2. Fijne familie. Temeer vanwege de afstand is het hebben van een goede relatie met mijn familie ook iets heel waardevols. Het is lang niet altijd vanzelfsprekend dat je een fijne en gezonde familie om je heen hebt. Ik ben me er terdege van bewust dat ik met mijn familie in mijn handjes mag knijpen. Op dagen dat ik de afstand erg voel, grijp ik de telefoon en ben ik via FaceTime of Skype toch weer een beetje dichterbij. Dat heb ik regelmatig nodig. Al is het een prietpraatje over hoe ik heb geslapen of wat ik die dag ga doen. Het zien en spreken van mijn familie doet ALTIJD goed en voelt vertrouwd. Ook het hebben van mijn eigen familie – gezin valt natuurlijk onder deze noemer! Daarom deze tweede musthave.
3. Friends for life. Ja, wat zou ik toch moeten doen zonder mijn dierbare vriendinnen all over the world. De meeste vriendinnen zijn zelf ook moeder en oooohhhh hoe zalig is het om dan de kommer en kwel van het fantastische mamaschap, relaties of andere life-events in doodsimpele maar onmisbare berichtjes over en weer met elkaar te kunnen delen. Altijd goed voor een lach op mijn gezicht of een geruststelling dat het er niet bij mij alleen zo aan toe gaat… (lees>dat ik een huishouden van Jan Steen heb; de helft van de tijd onopgemaakt in mijn huispak rondloop; dat ik het werkende leven niet kan loslaten maar tegelijk het best lastig vindt een fijne life/work balans te vinden als dat al bestaat en hoe ik mijn stapels administratie als de beste kan ontwijken etc.) Langdurige, oude, maar ook nieuwe en sterke vriendschappen zijn voor mij een belangrijke duurzame musthave.
4. Een huisdier. In mijn geval een geweldig lieve en trouwe hond, Jimmy. Wat is het een feest om een trouwe viervoeter als familielid te hebben! Jimmy geeft mij om te beginnen een hele grote portie liefde! Hij staat altijd als eerste voor mij klaar en onthaalt me ALTIJD kwispelend met zijn staart als ik thuis kom. Een brok goedheid. Daarnaast verplicht het mij om dagelijkse naar buiten te gaan, meestal samen met de kinderen. Na een beetje frisse berglucht ziet de wereld er weer heel anders uit. Met kleine kinderen komen de muren namelijk wel eens op me af en ben ik het gesjor, gehuil en gezeur beu. Dan is een rondje wandelen met deze vrolijke, lieve, trouwe en superzachte bruine labrador Jimmy echt een welkome afwisseling. Dit hondenras staat bekend als de perfecte familiehond en dat is hij ook. De kinderen leren respect voor dieren te krijgen en ze knuffelen en spelen dolgraag met hem.  Dikke aanrader dus als je het mij vraagt als het om duurzame musthaves gaat.
5. Goede buren met kinderen. Klinkt cliché, maar sinds ik kinderen heb, is het zoooo fijn om buren te hebben die ook kinderen hebben. Ik ben mede vanwege onze hond veel buiten met de kinderen en dan loop je snel tegen een van je buren aan. Ik heb hier twee directe buren allebei met jonge kinderen en wat wij allemaal al aan fijne -op straat- conversaties hebben gehad. Van alledaagse dingetjes en nieuwtjes tot thema’s als opvoeden, kleuterschool of locale tips van deze inheemse bewoners (ik blijf per slot van rekening een buitenlander hier, dus op het vlak van intergratie is dit heel fijn en goed). Ik ben altijd dankbaar voor de informatie en support die ik op deze manier krijg. Het zijn ook echt lieve, mooie mensen met wie we graag spontaan gaan sporten of borrelen. Het geeft een geborgen en ook dankbaar gevoel om naast fijne inspirerende en sociale buren te kunnen wonen, die plezier met elkaar hebben en voor elkaar klaarstaan als dat nodig is.
Het hebben van dierbare mensen zijn mijn musthave. Juist nu ik verder weg woon. Ik vind dat we in tijden van individualisering des te meer stil zouden moeten staan bij sociaal engagemen. Het is een kunst om te genieten en dankbaar te zijn voor alles wat je hebt in plaats van voortdurend te hunkeren naar alles wat je (nog) niet hebt. Toch?
Oke dan, mocht je nog een duurzaam verantwoorde tandenborstel zoeken, kijk dan eens bij deze van bamboe gemaakte Humble Brush. Oja en in mijn eerder verschenen blog over eetbare en verse verzorging kun je overigens mijn top 5 Ringana producten vinden.