Drogisten zijn een walhalla voor de meeste vrouwen. Voor mij was een drogist in elk geval net een snoepwinkel! Die heerlijke geuren, knalkleuren en rekken vol met verzorgingsproducten. Urenlang kon ik door drogisten dwalen en potjes, crèmes en make up bekijken die me door de pakkende teksten op de voorkant grepen. En er dan natuurlijk even aan ruiken. Geuren van frisse bloemen, honing of kruiden kwamen me tegemoet. Beviel het product me? Dan hup, in mijn mandje en door naar het volgende rek vol aantrekkelijke kleurrijke verzorgingsproducten. Ik lette verder niet op wat er zoal aan ingrediënten (oftewel schadelijke stoffen) in een product zat. Zo kwam het regelmatig voor dat ik zomaar een uur of 2 bij de drogist was en met een tas vol ´snoep´ naar huis ging!

Marketingconcept
Tegenwoordig kan ik me die tijd en ook het geld sparen. Ik kom eigenlijk nauwelijks nog bij een drogist. Tenzij ik bijvoorbeeld dringend maandverband nodig heb of een foto wil laten afdrukken. Maar voor huidverzorging ga ik er niet meer naar toe! Sinds ik weet welk marketingconcept er eigenlijk schuil gaat achter de drogist (zie filmpje verderop), werd het mij duidelijk dat – hoe mooi, fijn en lekker de producten ook allemaal ruiken – ze vrijwel allemaal bomvol schadelijke stoffen zitten. WAT???!!! Geen wonder dat de producten zo goedkoop zijn…

Schadelijke stoffen
Dat een product vrij is van PEG´s, parabenen en aluminium is een goede stap in de richting om betere producten aan te bieden. Maar dat wil nog niet zeggen dat de andere inhoudsstoffen daarmee OK zijn. Het overgrote deel van cosmetica dat in de retail wordt aangeboden, zit helaas nog vol met schadelijke conserveringsstoffen, synthetische opvullers, geur- en kleurstoffen die er helemaal niet thuis horen. Alleen om een product bijvoorbeeld lang houdbaar te maken (minimaal 2 jaar!), lekker te laten smeren, te laten ruiken of te laten schuimen. Niet om een product te laten werken of te laten doen waarvoor het bedoeld is.

The story of cosmetics
Maar waar is dat dan eigenlijk goed voor al die schadelijke stoffen in verzorgingsproducten? Nou, niet voor je huid in elk geval! We smeren ons op die manier dagelijks in met allerlei chemische troep, die ons lichaam (en ook de natuur) niet bepaalt helpen. Nee, houd je vast: Het is goed voor de business! Kijk maar eens naar dit filmpje ´The story of cosmetics´. Dat laat precies zien wat ik bedoel.

Gezonde verstand
Dus laat je niet verleiden door termen als natuurlijk, biologisch, puur, green, want iedereen kan een product daar zomaar mee labelen. De gezondheidswetgeving (die gestuurd wordt door de machtige spelers als Procter&Gamble) staat bijvoorbeeld toe, dat als er 3% biologische inhoudsstoffen inzitten je een product al PUUR BIOLOGISCH mag noemen. Snap jij het nog? Gebruik je gezonde verstand, draai verpakkingen van producten om en lees op de achterkant wat er in zit. Mijn eerdere blog over natuurlijke huidverzorging in de zwangerschap helpt je daarbij een handje!

Wil je meer weten over hoe je eerlijke en natuurlijke verzorgingsproducten kunt kiezen? Kijk dan op www.ilikefresh.nl