In deze tweede blog nemen we je mee in het verhaal van HUMM. Vanuit welke behoefte zijn we met HUMM gestart? En waarom vinden we biologisch katoen een must voor babyproducten? Niet schrikken, maar we hebben wat shocking feitjes voor je over de katoenindustrie. Lees hieronder meer over onze ontdekkingstocht en wat dit heeft gedaan met onze missie. Maar eerst ‘het idee’…

 

Brainstormen met een latte

Laura zit altijd vol gekke ideeën; nu wilde ze iets sociaals doen. Marjolein was wel enthousiast: “Samen iets moois betekenen voor anderen is leuk! Laten we uitzoeken hoe we iets kunnen doen wat zo leuk is, dat het niet als werk voelt. En waarmee we een (ieniemienie) bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld!” We zijn gaan zitten in een hip café met onze laptop en een latte om te gaan brainstormen.

Beddengoed dat wel handig is

Omdat we alle twee moeder zijn, en Marjolein op dat moment nog in de gebroken nachten-fase van kind 1 bivakkeerde, was de inspiratie al snel in die hoek te vinden. Het onhandige wieg- en ledikantlaken, dat niet past (te smal), losschiet en met van die vreselijk tuttige borduursels… dat moest toch anders kunnen? Een goed en makkelijk ingestopt laken, dat zou een hoop nachtrust opleveren. Toevallig wist Laura nog van haar stage in een ziekenhuis (als verpleegkundige) dat ze daar een handig instopsysteem hebben voor lakens. Maar dat bestond nog niet voor baby’s. Aha!!!! Het idee voor een handige en hippe beddengoedlijn voor wiegjes en ledikantjes was geboren, en we waren meteen enthousiast. Oma Editha werd aan het werk gezet achter de naaimachine en vriendinnen met pasgeboren baby’s hebben onze modellen getest. De reacties waren onwijs positief!

Hoe werkt dat instopsysteem dan? Bekijk ons filmpje.

Biologisch katoen?

Naast een goede slaaprust voor baby en ouders, vonden we ook dat onze producten van 100% biologisch katoen gemaakt moesten zijn. Want dat is veiliger en beter voor kind en milieu toch? En het leek ook een gat in de markt: leuke hippe babylakentjes, een handig design en dan natúúrlijk verantwoord. Dat was er nog niet, dus dat gingen wij maken. Een laken is een stukje vierkant katoen, hoe moeilijk kan het zijn?

De zoektocht van HUMM

Ehhhhh, nou best wel moeilijk. Daar zijn we inmiddels (twee jaar na dato) wel achter. We hebben er om gelachen, maar eigenlijk is het helemaal niet grappig. Het is verrekte lastig om als kleine (startende) ondernemer biologisch katoen te gebruiken. Waar koop je het in? Waarom is het zo duur? Daarom zijn we ons eerst gaan verdiepen in biologisch katoen, o.a. door internet af te struinen en met experts te praten. En dan leer je nog meer niet zulke grappige feiten:

– 25% van alle landbouwgif wordt gebruikt op katoenplantages;
– 75% van de katoen is genetisch gemodificeerd met nadelige gevolgen voor de boeren;
– Voor de productie van 1 t-shirt is 2000 liter water vereist;
– Wereldwijd is het aandeel van biologisch katoen slechts 1%;
– Er zitten week- en giftige verfstoffen in katoen. Deze stoffen zijn niet alleen ongezond voor je baby omdat ze in de katoen achterblijven, maar ook omdat ze tijdens het productieproces en als wij thuis het wassen, in de lucht, grond en het water terechtkomen. En daarmee in de biologische keten en dus ook ons voedsel;
– 63% van alle (katoenen) kleding van de grote merken, waar we allemaal wel iets van dragen, bevat kankerverwekkende en/of hormoonverstorende chemische stoffen, die verboden zijn in de EU;

Serieus??? Shocking, vind je niet? De katoenindustrie is een van de meest grootschalige en vervuilende industrieën die er is! En ook nog eens heel ongezond voor ons. Onze huid is ons grootste orgaan en komt de hele dag in contact met stof/kleding en dus ook met de chemicaliën die erin zitten. Dat geldt niet alleen voor de consument als eindgebruiker maar ook voor de mensen die betrokken zijn bij het productieproces.

Bewustwording over koopgedrag

We zijn ons door onze zoektocht bewust geworden van de impact van ons koopgedrag. We kopen kleding bij de vleet voor (onrealistische) bodemprijzen, terwijl we het vaak niet nodig hebben. En ondertussen helpen we onbewust mee aan vervuiling, massaproductie en uitbuiting van arbeiders. Nu we bovenstaande kennis in huis hadden, wisten we dat we wilden bijdragen aan een schonere en betere wereld door eerlijk, handig en duurzaam babybeddengoed van biologisch katoen op de markt te brengen. Van goede kwaliteit zodat het een lange levensduur heeft. Deze manier van produceren is duurder, maar op de lange termijn levert het voor iedereen meer op. Zie ook onze missie.

GOTS-certificaat

Gelukkig is er een GOTS-certificaat voor biologisch katoen zodat je als inkoper en consument zeker weet, dat je katoen koopt die wel veilig en goed voor het milieu is en fairtrade (met goede arbeidsomstandigheden). Dat GOTS-katoen werd het startpunt voor de opzet van onze nieuwe productlijn. Wat biologisch katoen precies is en hoe en hoe we onze productlijn hebben opgezet, lees je in onze volgende blog. Wil je meer weten over de katoenindustrie, bekijk dan eens de documentaire ‘The True Cost’.

 

Over de website take-over:

Wij zijn Laura en Marjolein van HUMM en de komende vier weken nemen we de website van BabyBeGood als gastredacteuren over. We nemen je mee in ons leven als ondernemer en moeder. Wat kan je zoal verwachten? We vertellen je meer over het belang van biologisch katoen (voor mens en milieu), hoe is het om met een vriendin een “groen” merk op te zetten, we geven tips voor mooie duurzame producten voor jou en je baby en praten met mensen uit de industrie. Daarna geven we het stokje weer door aan de volgende duurzame ondernemer uit het netwerk van Babybegood. Door onze verhalen te vertellen, willen we een kijkje geven in de wereld achter biologische babyproducten en wat ons als (kleine) duurzame ondernemers drijft en verbindt. Lees ook onze eerste blog.

website takeover