In februari 2016 vindt op de Negenmaandenbeurs de GoodBabyFood campagne plaats, waarbij auteurs, artsen, producenten, wetenschappers, foodbloggers en overige experts op het gebied van kindervoeding samen komen om de gezamenlijke boodschap uit te dragen:

“Investeer in de toekomst van je kind, kies voor voedzaam eten”

Speciaal voor deze campagne interviewen wij de ambassadeurs. Vandaag onze ambassadeur Joke Knoppert, kinderdiëtist Pomona Voedingsvoorlichting en Babycooking-partner.

 

JokeKnoppert

Kun je in één à twee zinnen een korte introductie over jezelf geven? 

In mijn werk als voedingsvoorlichter hou ik me vooral bezig met gezond volwassen worden, dus van baby tot jong volwassene. In de praktijk betekent dit geven van Babycooking-workshops, ouderavonden op kinderdagverblijven en scholen en adviseren van scholen over voedingsbeleid inclusief een gezonde schoolkantine.

Waar komt je passie voor voeding vandaan? Wanneer is dit begonnen en op welk gebied ligt deze passie precies?

Ik vond voeding altijd al interessant en eigenlijk was het mijn moeder die me op het idee bracht de Hbo-opleiding Diëtetiek te gaan volgen. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Het leuke aan het onderwerp voeding is dat het iedereen bezighoudt, omdat tenslotte iedereen eet en drinkt.

Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen geweest in het traject naar waar je nu bent en hoe heb je hier doorheen gewerkt?

Het klinkt misschien raar, maar mijn grootste uitdaging ligt in het voorkomen dat mensen naar een diëtist moeten, dus in preventie. Als iedereen vanaf de eerste hap gezond eet dan kunnen er zoveel problemen worden voorkomen! Denk aan overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. En bovendien zou een ieder zich veel fitter en daardoor blijer voelen.

Hoe ziet voor jou het ideale toekomstbeeld eruit wat betreft voeding?

Terug naar de basis. Er komt een nieuwe Schijf van Vijf aan dit voorjaar waarin de nieuwste inzichten van de Gezondheidsraad zijn verwerkt. Als dit de basis zou zijn van ieders voeding met variatie als belangrijk motto, dan komt het helemaal goed. Ingewikkelder is het eigenlijk niet en gelukkig kan dit ook héééél lekker zijn. En als je eet volgens de Schijf van Vijf en de hoeveelheid dierlijke producten beperkt ben je vanzelf ook goed bezig voor het milieu; ook heel belangrijk!

Wat hoop je de zwangeren op de Negenmaandenbeurs mee te geven wat betreft voeding?

De boodschap dat het allemaal niet zo moeilijk is. Mensen maken zich vaak druk om heel irrelevante dingen en zien over het hoofd waar het echt om gaat. En de boodschap om verpakkingen te lezen zodat je weet wat je in je mond stopt.

Vijf dagen lang is er op de Negenmaandenbeurs aandacht voor het belang van voedzaam eten voor zwangere vrouwen en baby’s. Kom naar de workshops & lezingen van onze GoodBabyFood ambassadeurs.