In onze tweede blog Het verhaal van HUMM hebben we wat schokkende feiten verteld over de reguliere katoenindustrie. Daaruit blijkt dat deze niet alleen vervuilend is voor het milieu, maar ook ongezond. Voor zowel de consument als de mensen die betrokken zijn bij het productieproces. Om deze redenen hebben wij van HUMM ervoor gekozen om ons beddengoed voor baby’s van biologisch katoen te maken. Een nobel streven maar ook een struggle, zo bleek later. In deze blog nemen we je mee in onze zoektocht naar biologisch katoen en waarom het zo lastig is voor startende ondernemers om met biologisch katoen te werken. Ook geven we tips mee aan (aankomend) ouders over de aanschaf van katoenen producten voor baby’s: Waar kun je op letten? En hoe weet je of je biologisch katoen koopt?

De voordelen van biologisch katoen

Laten we eerst beginnen met wat biologisch katoen is. Biologisch katoen wordt verbouwd zonder gebruik van giftige pesticide, kunstmest of genetische manipulatie. Ook worden er strenge eisen gesteld aan de werkomstandigheden voor de boeren. Voordelen hiervan zijn:

  • Er komen bij productie van biologisch katoen geen chemicaliën in de natuur en ons eco-systeem terecht;
  • Er is minder water nodig doordat boeren de bodem rijker houden (door afwisseling van teelt en bodembedekking). Water wordt hierdoor beter vastgehouden;
  • Er blijven minder chemicaliën als reststof achter in katoen (90% minder dan conventioneel). Helemaal vrij van chemicaliën lukt bijna niet omdat er wel chemicaliën gebruikt worden voor het kleuren en afwerken van de stof. Onze HUMM-producten worden bijv. geprint met een lichte print (verf op waterbasis) maar onze stoffen moeten wel behandeld worden om krimp en verwassing van print te voorkomen.
  • Boeren krijgen een eerlijke prijs voor katoen en zijn niet afhankelijk van dure genetisch gemanipuleerde (bt-seeds).
  • Kinderarbeid is niet toegestaan;
  • Ook de katoenboeren en -arbeiders worden niet blootgesteld aan chemicaliën;

Dat zijn een heleboel mooie redenen om voor biologisch katoen te kiezen :). Vonden wij ook! Bekijk deze (oude maar nog steeds relevante) aflevering van Kassa eens als je hier nog meer over wilt weten: 

 

Biologisch katoen gebruiken als (startende) ondernemer: hell of a job!

Toen wij, vrij naïef, startten dachten we doodsimpel wat stof in te kopen op internet. We struinden wekenlang allerlei sites af om biologisch katoen te kopen. Er waren natuurlijk wel stoffen, maar die waren te duur of met lelijke prints. Uiteindelijk hebben we een hele aardige vrouw leren kennen die voor ons biologisch (GOTS-gecertificeerd) katoen wilde inkopen en ons de belangrijkste ins en outs over katoen heeft geleerd. Geweldig! Zo konden we met onze eerste collectie beginnen.

 

En dan nog printen en kleuren…

De 1e collectie van een print voorzien.

Het volgende vraagstuk was de print en kleur. Het printen van stof in Nederland is ontzettend duur! Denk aan 20 á 30 euro per meter. Wat moesten we nu doen? Marjolein had een oplossing: “Nou, dan verven we het toch gewoon zelf? Met een badje verf ofzo.” Laura nam dit eerst niet serieus maar toen bleek dat er geen andere oplossing was zijn we een onderzoek gestart naar duurzame verf- en bedrukkingsmogelijkheden. Uiteindelijk kozen we voor zeefdrukken en stempelen. Uren hebben we besteed aan het bedrukken van onze eerste collectie (met verf op waterbasis uiteraard). Overal hingen wasrekken met lapjes stof. Resultaat: spierpijn in onze vingers, mooie prints en heeeel veel lol :-). Achteraf onwijs mooi om zo zelf het hele proces te doorlopen. Maar dat is leuk voor een keer. Hoe nu verder? Want dit moest van een dure hobby veranderen in een onderneming met toekomst. 

 

Biologisch katoen inkopen in het buitenland

Moesten we misschien katoen inkopen op de plek waar biologisch katoen wordt gemaakt? Turkije, India of Australië? Daar kwam de Turkse man van Laura van pas. “Schat heb jij nog een connectie met iemand in biologisch katoen?” Natuurlijk. De broer van de vriend van zijn zus (volg je het?) kende iemand die al jaren in de katoen zat. En daar ging Laura naar Denizli, de katoenstad van Turkije. Hier wordt ook veel biologisch katoen verbouwd. Toen kwam de volgende uitdaging: (onder)handelen in een andere cultuur. Beloftes werden ruimschoots gemaakt, maar het was wachten op het nakomen. Zeker wanneer je niet in één keer voor duizenden meters wil inkopen, is het lastig serieus genomen te worden. Gelukkig werden we ook hier weer geholpen door een heel fijn tussenpersoon met heel veel verstand van katoen, het opzetten van een productielijn en de Turkse cultuur. Hierdoor is het ons gelukt een nieuwe en grotere collectie binnenkort op de markt te brengen, met onze eigen prints.  Hoe gaaf!!

 

Tips voor de mama’s en papa’s

En dan nu nog de tips voor de (aankomende) papa’s en mama’s (en alle andere mensen) die op zoek zijn naar textielproducten voor baby’s. Door het doolhof van al het aanbod aan babyproducten is het soms lastig kiezen wat wel of niet de juiste (of leuke!) producten zijn voor jouw kindje. Wat zijn dan volgens ons de belangrijkste punten om op te letten?

  • Wij pleiten voor 100% katoen, dan weet je zeker dat de stof ademt en natuurlijk is;
  • Bedenk met welke producten de huid van je kindje het meest in contact komt en investeer daar het meeste in;
  • Er zijn verschillende keurmerken voor biologisch katoen, waarvan GOTS een keurmerk is dat aan strenge voorwaarden voldoet. Maar ook wanneer er vermeld is dat merken ‘organic cotton’ gebruiken kan het zijn dat aan deze voorwaarden is voldaan. Wij hebben bijvoorbeeld geen eigen GOTS-registratie want daarvoor zijn we te klein, maar we hebben wel onze stoffen ingekocht bij een leverancier met een GOTS-registratie.
  • Een tip met betrekking tot veilig slapen. Check de temperatuur van jouw kindje en de ruimte waar je kindje in slaapt. En zorg voor een strak opgemaakt bedje wanneer je kiest voor een laken in combinatie met een deken. Voor meer informatie kun je terecht op de site van veiligheid.nl  

Slow fashion

Tot slot willen we graag meegeven dat je nooit helemaal 100% duurzaam bezig kunt zijn. Ook voor het verbouwen van biologisch katoen is er veel ruimte, water en energie nodig. Daarom pleiten wij ervoor om bewust met katoenen (baby)producten om te gaan: koop het niet teveel, ga er zuinig mee om en geef het door. Slow fashion is de toekomst!

 

Over de website take-over:

Wij zijn Laura en Marjolein van HUMM (babybeddengoed) en wij nemen vier weken lang de website van BabyBeGood als gastredacteuren over. We nemen je mee in ons leven als ondernemer en moeder. Wat kan je zoal verwachten? We vertellen je meer over het belang van biologisch katoen (voor mens en milieu), hoe is het om met een vriendin een “groen” merk op te zetten, we geven tips voor mooie duurzame producten voor jou en je baby en praten met mensen uit de industrie. Daarna geven we het stokje weer door aan de volgende duurzame ondernemer uit het netwerk van Babybegood. Door onze verhalen te vertellen, willen we een kijkje geven in de wereld achter biologische babyproducten en wat ons als (kleine) duurzame ondernemers drijft en verbindt. Lees ook onze andere blogs.

website takeover